חזרה לקטגוריית מאמרים בנושא דפיברילטור
מכשיר ההחייאה (דפיברילטור) מיועד לתת שוק חשמלי ללב במטרה להחזיר אותו לקצב פעימותיו הסדיר. פעולה זו מבוצעת ע"י חיבור שתי אלקטרודות (מדבקות) המוצמדות לחזה המטופל, סמוך ללב. פעולת השוק החשמלי משתקת את הלב, ו"מאפסת" אותו, מה שגורם לכך שכאשר הלב חוזר לפעום, הוא עושה זאת בקצב סדיר.
היתרון המרכזי של הדפיברילטור האוטומטי הינו בכך שהוא יודע לאבחן באופן עצמאי את הצורך במתן שוק חשמלי ובכך שהוא מספק הוראות קוליות ו/או ויזואליות (תלוי בסוג המכשיר) בעברית.
פעולת הדפיברילטור נדרשת בשלושה מצבים מסכני חיים עיקריים:
1) במהלך ביצוע החייאה (דום לב)
החייאה הינה רצף פעולות מלאכותיות שמטרתן הצלת חיי אדם במקרה של כשל באחת ממערכות קיום החיים (מערכת העצבים, מערכת הדם, מערכת הנשימה).
הצורך בהחייאה יכול להגרם משלל סיבות, ולרוב לא נדע לאבחן את הסיבה בשטח עד להגעת האמבולנס. לכן, בכל מקרה של איבוד הכרה ועילפון ננהג כאילו האדם נמצא בסכנת חיים וזקוק להחייאה, וננהג לפי שלבי סכמת ההחייאה המקובלת כיום בישראל:
מצב של איבוד הכרה יכול להגרם כתוצאה משלל סיבות, וביניהן כתוצאה מטראומה (חבלה) כגון תאונת דרכים או תאונת עבודה, מאמץ פיזי קיצוני כגון אימון יתר, התייבשות, איבוד דם (הלם), קוצר נשימה חמור, למשל כתוצאה מאלרגיה או מאסטמה, הרעלה או נטילת סמים, שבץ, ועוד.
2) במצב של פרפור חדרים
פרפור חדרים (מכונה גם "פרפור לב"), הוא מצב מסכן חיים בו המטופל סובל מפעולה אי סדירה של הלב באופן קיצוני, מה שגורם לאספקת דם בלתי סדירה לחלקי הגוף השונים, לאיבוד הכרה, ובהיעדר טיפול מתאים ומהיר יכול לגרום לנזק בלתי הפיך ואף למוות, כתוצאה מצניחה חדה בתפוקת הלב הגורמת לאי ספיקת חמצן לגוף.
פרפור חדרים מהווה את הגורם העיקרי לדום לב במבוגרים.
3) מצב קיצוני של טכיקרדיה – "אוץ לב"
טכיקרדיה הינו מצב בו קצב פעימות הלב במנוחה עולה מעל קצב המנוחה הממוצע של המטופל.
אחד ממצבי הטכיקרדיה העלול להוות סכנת חיים ממשית נקרא "טכיקרדיה חדרית", והוא מהווה סיבוך אפשרי ושכיח של התקף לב.
לעיתים קרובות, מטופל הסובל מטכיקרדיה כרונית ייאלץ לעבור השתלת דפיברילטור אוטומטי מושתל (ICD) אשר מסוגל לנטר את קצב הלב ולזהות בזמן אמת עלייה חריגה בקצב פעימתו, לתת שוק חשמלי מקומי שיחזיר את קצב הלב לנורמה.
לצ'אט עם נציג